A Fiscat és Cashbox pénztárgépek képesek a PlaccOn fizettetéskor keletkezett QR kód feldolgozására, így a pénztárgépen lévő gombok megnyomása nélkül elkészül a nyugta, hibamentesen (tételek, fizetési mód, ÁFA gyűjtők, kapott összeg átadásával)

A QR kód átadása háromféle módon történhet:

 • Speciális soros porton keresztül (számítógép COM-port vagy USB átalakító segítségével).
 • Bluetooth porton keresztül.
 • QR kód olvasó szkennerrel történő csatlakoztatással (videót klikk ide).

Technikai igények:

 • Fiscat vagy Cashbox pénztárgép, felkészítve QR kód fogadásra és a helyes gyűjtő beállításokra –súgó.
 • PlaccOn pénztárgép kapcsolati modul (+2500 Ft/hó, megrendelhető ügyfélszolgálatunkon)
 • Egy Windows vagy Android eszköz (POS gép, tablet vagy telefon).
 • Kábeles összekötés esetén egy speciális kábel szükséges (ez megrendelhető weboldalunkon).
 • Amennyiben a pénztárgép és a PlaccOn-t kezelő eszköz is Bluetooth kapcsolatra képes, akkor a Bluetooth-on keresztül is történő illesztés is lehetséges (ha lehet válaszd a kábeles összekötési módot, mert az stabilabb megoldás lesz.)
 • Az iPad vagy iOS eszközök esetében közvetlen kapcsolat nem lehetséges. Azonban, ha például egy Android telefonnal létrehozod a Bluetooth kapcsolatot, akkor az Apple eszközről történő fizetés is működni fog, amíg a kapcsolat él az Android eszközzel a háttérben, vagy a szkenneres megoldás alkalmazható.

1. lépés:

Soros port kapcsolat esetén (ajánlott):

A pénztárgépet csatlakoztasd össze a Windows PC-vel. Fontos, hogy csak a speciális kábellel alkalmazható az összekötés, ami megrendelhető weboldalunkon keresztül.
Amennyiben a számítógép nem rendelkezik soros porttal, akkor szükség lesz még egy soros port – USB átalakítóra, ami megrendelhető weboldalunkon keresztül.

Bluetooth kapcsolat esetén:

A pénztárgépet állítsd napzárt állapotba. Nyomd meg a Menü gombot, válaszd a „P mód” lehetőséget. A „P módba” belépve a le/fel nyíl segítségével keresd meg a Wifi Be/Ki menüpontot, majd add meg az egyes értéket. Ezt követően ugyan itt a „P módba”a „Bluetooth Be/Ki” menüpontotba is, lépj be, és add meg az „1”-es értéket. Majd nyomd meg az enter gombot, ezzel a pénztárgépen aktív lesz a Bluetooth funkció teljes sávszéleségben.

A párosítani kívánt eszközön (Windows PC vagy Android eszköz) nyisd meg a Bluetooth beállításokat, és keresd meg a pénztárgép Bluetooth jelét (ez általában a pénztárgép AP száma). A pénztárgép nem kér kódot; a párosítás gombbal csatlakoztasd össze a két eszközt. 

Amennyiben a PlaccOn eszköz nem találja a Bluetooth listában a pénztárgépet, akkor válaszd a speciális lehetőségeket és ez után próbáld a párosítást.

 

QR kód olvasó használata esetén:

Csatlakoztasd a speciális QR kód olvasót a pénztárgép RS232-es portjába. (a termék megvásárolható weboldalunkon) Termékadatlap
Ebben az összekötés esetében, kihagyható a 2. és 3. lépés.

 

2. lépés:

Lépj be a Windows PC eszközön a PlaccOn-ba, a legfrissebb asztali alkalmazásba vagy Chrome böngészőben nyisd meg felületet (https://core.placcon.com/). Amennyiben Android eszközt használsz, akkor töltsd le a legfrissebb PlaccOn applikációt a Google Play áruházból.

3. lépés:

 A PlaccOn alkalmazásban válaszd ki a Műszakok menüpontot, majd nyiss meg egy műszakot, vagy hozz létre egy újat. A Műszak állapota mezőben kattints a „Pénztárgép kapcsolódás” gombra. Ekkor megjelenik az eszköz kereső ablak, ahol válaszd ki a pénztárgépet és annak csatlakozási módját (Bluetooth vagy COM port). 
Ezt a lépést minden műszak létrehozásnál meg kell ismételni.

Ha nem találod ezt a menüpontot, lehet, hogy még nem rendelted meg a Pénztárgép modult a PlaccOn ügyfélszolgálatánál, vagy nem a legfrissebb alkalmazást használod.

4. lépés:

Állítsd be a működési jellemzőket. Lépj a PlaccOn oldalsó menüjében a Beállítások -> Fizetési Pontok menüpontba. Itt válaszd ki a módosítani kívánt kasszát, például (Kassza 1), majd lent válaszd a „Beállítás” gombot.

 

QR kód fizetésre: Válaszd ezt a beállítást, ha a pénztárgéphez csatlakoztatva van QR kód olvasó.

QR kód a blokkra: Válaszd ezt a beállítást, ha a pénztárgéphez csatlakoztatva van QR kód olvasó, nem használsz adóügyi nyomtatót, és az asztalnál is szeretnél fizettetni.

Csoportosítás típusa: Ajánlott a tételes beállítás, mert ebben az esetben a pénztárgép blokkon megjelennek a tételek nevei. Ha párhuzamosan használsz „proforma” nyomtatót, és minden esetben kiadod a vendégnek a proforma nyugtát, választhatod az ÁFA csoport beállítást, így csak gyűjtőket fog nyomtatni.

Automatikus nyomtatás: Ajánlott az „Igen” beállítás, mert ebben az esetben minden fizetés gomb megnyomása után automatikusan nyomtatja a kassza a nyugtát. Ha azonban nem szeretnél minden fizetés után automatikusan nyomtatni, ezt ki tudod kapcsolni, így a fizetés lezárása után a fizetés képernyőn manuálisan adhatsz parancsot a pénztárgépnek a nyugta nyomtatására.

Pénztárgép típus: Válaszd ki a pénztárgép típusát és verzióját. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget a pénztárgép karbantartó cégtől.

Pénztárgép csatlakoztatásának módja: Válaszd ki a milyen módon kívánsz csatlakozni pl: Soros port

 

 

A módosításokat követően kattints a MENTÉS gombra. 

 

5. lépés:

Fizetési módok kalibrálása: Fontos megadni a PlaccOn alkalmazásban, a fizetési módoknál a pénztárgép kódját a pontos működés érdekében.

Válaszd ki a Beállítások -> Alapbeállítások -> Fizetési módok menüpontot. Az itt felsorolt fizetési módokhoz add meg a megfelelő kódot. A Készpénz és a bankkártya alapértelmezetten be vannak állítva, így azokat nem lehet módosítani. Azonban, ha van egyéb fizetési mód, akkor adj meg hozzá a helyes kódot. Ha nem adsz meg kódot, azaz üresen hagyod a mezőt, akkor arra a fizetési módra nem fog QR kód generálódni, így a pénztárgép nem fog nyugtát nyomtatni (pl Wolt).

Megadható lehetőségek:

O1: Erzsébet utalvány
O2: Széchenyi kártya
O3: Ajándék utalvány
O4: Hűségkártya
O5: Smartcard
O6: Göngyölegjegy
O7: Kupon
O8: Egyéb

Készpénz: P
Bankkártya: N

 

 

7. lépés

Ellenőrizd a pénztárgéped gyűjtő kiosztása az alapértelmezett értékeken dolgozik, esetleg ebben kérd a pénztárgépes cég megerősítését, illetve ha szükséges ennek módosítása, akkor ebben ő fog tudni segíteni. Gyűjtő kiosztás útmutató.

 

 

Korlátozások:

 • ÁFÁ-s számla nyomtatás nem támogatott.
 • EUR kezelés nincs beépítve (ezt manuális módon kell kezelni a pénztárgépben).
 • A funkció csak nyugta kiállítást támogat, napnyitást, napzárást, sztornót, be/ki fizettetést és egyéb fizettetést nem.
 • Sok tétel fizettetése esetén (pl. 50 feletti cikk) előfordulhat, hogy a pénztárgép nem tudja feldolgozni a sorokat, mert a QR kód átvitelének van egy korlátozása. Ilyen esetekben a pénztárgép „Adatbeviteli hibát” jelezhet. Ebben az esetben manuálisan be kell ütni a fizetési képernyőn feltüntetett ÁFA bontásban az összegeket, majd manuálisan kell le zárni a kasszát.
 • Vegyes fizettetésre nem készül QR kód (ezt manuálisan kell kezelni a pénztárgépben).
 • A Bluetooth kapcsolat megszakadhat. Ilyen esetben újra kell csatlakoztatni az eszközöket, majd újra lehet küldeni a nyomtatási parancsot a fizetési képernyőn. 
 • A nyugta méretéből adódóan, a hosszú terméknevek, rövidítve jelennek meg, tagolás nélkül (max 18 karakter)
 • Amennyiben böngészőt használsz kizárólag a Chrome böngésző támogatja a funkciót (Windows esetén) Android esetében pedig csak a legfrissebb Android alkalmazás.