A SAM4 pénztárgépek képesek a PlaccOn fizettetéskor keletkezett QR kód feldolgozására, így a pénztárgépen lévő gombok megnyomása nélkül elkészül a nyugta, hibamentesen (tételek, fizetési mód, ÁFA gyűjtők, kapott összeg átadásával)

A QR kód átadása háromféle módon történhet:

 • Speciális soros porton keresztül (számítógép COM-port vagy USB átalakító segítségével).
 • Bluetooth porton keresztül.
 • QR kód olvasó szkennerrel történő csatlakoztatással (videót klikk ide).

Technikai igények:

 • SAM4 pénztárgép, ami képes QR kód fogadásra.
 • PlaccOn pénztárgép kapcsolati modul (+2500 Ft/hó, megrendelhető ügyfélszolgálatunkon)
 • Egy Windows vagy Android eszköz (POS gép, tablet vagy telefon).
 • Kábeles összekötés esetén egy speciális kábel szükséges (ez megrendelhető weboldalunkon).
 • A pénztárgép kiegészíthető egy Bluetooth egységgel (ez megrendelhető weboldalunkon) és amennyiben PlaccOn-t kezelő eszköz is Bluetooth kapcsolatra képes, akkor a Bluetooth-on keresztül is történő illesztés is lehetséges (ha lehet válaszd a kábeles összekötési módot, mert az stabilabb megoldás lesz.)
 • Az iPad vagy iOS eszközök esetében közvetlen kapcsolat nem lehetséges. Azonban, ha például egy Android telefonnal létrehozod a Bluetooth kapcsolatot, akkor az Apple eszközről történő fizetés is működni fog, amíg a kapcsolat él az Android eszközzel a háttérben, vagy a szkenneres megoldás alkalmazható.

1. lépés:

Pénztárgép előkészítése, programozása (kérd a pénztárgépes cég segítségét, vagy végezd el a beállításokat a pénztárgép útmutató szerint)

Soros port kapcsolat esetén SERIAL 1 és SERIAL 2 port programozása: 
Port sebesség: 9600 (4. lehetőség)
Serial opciók: 8bit N1 (0. lehetőség)
Serial eszköz: Szkenner(4. lehetőség)

 

Bluetooth port kapcsolat esetén SERIAL 1 és SERIAL 2 port programozása: 
Port sebesség: 115200 (0-ás lehetőség)
Serial opciók: 8bit N1 (0. lehetőség)
Serial eszköz: Szkenner (4. lehetőség)

QR kód olvasó használata esetén:
USB eszköz programozása: szkenner CDC mód 

Soros port kapcsolat esetén (ajánlott):

A pénztárgépet csatlakoztasd össze a Windows PC-vel. Fontos, hogy csak a speciális kábellel alkalmazható az összekötés, ami megrendelhető weboldalunkon keresztül.
Amennyiben a számítógép nem rendelkezik soros porttal, akkor szükség lesz még egy soros port – USB átalakítóra, ami megrendelhető weboldalunkon keresztül, a kábel telepítése szükséges lehet.

Bluetooth kapcsolat esetén:

Csatlakoztasd a Bluetooth adaptert/antenát a pénztárgép SERIAL1 porthába, majd az eszköz tápegységét a 230V csatlakozóba, hogy az antenna LED lámpája világítson.

A párosítani kívánt eszközön (Windows PC vagy Android eszköz) nyisd meg a Bluetooth beállításokat, és keresd meg a pénztárgép Bluetooth jelét (ez általában BT02 névre hallgat, eszköz PIN kódja 1234). majd a párosítás gombbal csatlakoztasd össze a két eszközt.

Amennyiben a PlaccOn eszköz nem találja a Bluetooth listában a pénztárgépet, akkor válaszd a speciális lehetőségeket és ez után próbáld a párosítást, vagy kérd rendszergazda segítségét.

 

QR kód olvasó használata esetén:

Csatlakoztasd a speciális QR kód olvasót a pénztárgép SERIAL1. (a termék megvásárolható weboldalunkon USB-s vagy vezeték nélküli kivitelben) A QR kód olvasót a hozzá tartozó leírás alapján programozd CDC-módba.

Ebben az összekötés mód esetében, kihagyható a 2. és 3. lépés.

 

2. lépés:

Lépj be a Windows PC eszközön a PlaccOn-ba, a legfrissebb asztali alkalmazásba vagy Chrome böngészőben nyisd meg felületet (https://core.placcon.com/). Amennyiben Android eszközt használsz, akkor töltsd le a legfrissebb PlaccOn applikációt a Google Play áruházból.

3. lépés:

A PlaccOn alkalmazásban válaszd ki a Műszakok menüpontot, majd nyiss meg egy műszakot, vagy hozz létre egy újat. A Műszak állapota mezőben kattints a „Pénztárgép kapcsolódás” gombra. Ekkor megjelenik az eszköz kereső ablak, ahol válaszd ki a pénztárgépet és annak csatlakozási módját (Bluetooth vagy COM port).
Ezt a lépést minden műszak létrehozásnál meg kell ismételni.

Ha nem találod ezt a menüpontot, lehet, hogy még nem rendelted meg a Pénztárgép modult a PlaccOn ügyfélszolgálatánál, vagy nem a legfrissebb alkalmazást használod.

4. lépés:

Állítsd be a működési jellemzőket. Lépj a PlaccOn oldalsó menüjében a Beállítások -> Fizetési Pontok menüpontba. Itt válaszd ki a módosítani kívánt kasszát, például (Kassza 1), majd lent válaszd a „Beállítás” gombot.

 

QR kód fizetésre: Válaszd ezt a beállítást, ha a pénztárgéphez csatlakoztatva van QR kód olvasó.

QR kód a blokkra: Válaszd ezt a beállítást, ha a pénztárgéphez csatlakoztatva van QR kód olvasó, nem használsz adóügyi nyomtatót, és az asztalnál is szeretnél fizettetni.

Csoportosítás típusa: Ajánlott a tételes beállítás, mert ebben az esetben a pénztárgép blokkon megjelennek a tételek nevei. Ha párhuzamosan használsz „proforma” nyomtatót, és minden esetben kiadod a vendégnek a proforma nyugtát, választhatod az ÁFA csoport beállítást, így csak gyűjtőket fog nyomtatni.

Automatikus nyomtatás: Ajánlott az „Igen” beállítás, mert ebben az esetben minden fizetés gomb megnyomása után automatikusan nyomtatja a kassza a nyugtát. Ha azonban nem szeretnél minden fizetés után automatikusan nyomtatni, ezt ki tudod kapcsolni, így a fizetés lezárása után a fizetés képernyőn manuálisan adhatsz parancsot a pénztárgépnek a nyugta nyomtatására.

Pénztárgép típus: Válaszd ki a pénztárgép típusát és verzióját. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget a pénztárgép karbantartó cégtől.

Pénztárgép csatlakoztatásának módja: Válaszd ki a kívánt csatlakozási módot pl: soros port

A módosításokat követően kattints a MENTÉS gombra. 

 

5. lépés:

Fizetési módok kalibrálása: Fontos megadni a PlaccOn alkalmazásban, a fizetési módoknál a pénztárgép megfelelőjét a pontos működés érdekében.

Válaszd ki a PlaccOn Beállítások -> Alapbeállítások -> Fizetési módok menüpontot. Az itt felsorolt fizetési módokhoz add meg a megfelelő kódot. A Készpénz és a bankkártya alapértelmezetten be vannak állítva, így azokat nem lehet módosítani. Azonban, ha van egyéb fizetési mód, akkor adj meg hozzá a helyes SAM4 megfelelőt. Amennyiben nem adsz meg értéket, akkor a pénztárgép adott fizetési módban nem fog nyugtát adni pl Wolt esetében.

 

 

Korlátozások:

 • ÁFÁ-s számla nyomtatás nem támogatott.
 • EUR kezelés nincs beépítve (ezt manuális módon kell kezelni a pénztárgépben).
 • A funkció csak nyugta kiállítást támogat, napnyitást, napzárást, sztornót, be/ki fizettetést és egyéb fizettetést nem.
 • Sok tétel fizettetése esetén (pl. 50 feletti cikk) előfordulhat, hogy a pénztárgép nem tudja feldolgozni a sorokat, mert a QR kód átvitelének van egy korlátozása. Ilyen esetekben a pénztárgép „Adatbeviteli hibát” jelezhet. Ebben az esetben manuálisan be kell ütni a fizetési képernyőn feltüntetett ÁFA bontásban az összegeket, majd manuálisan kell le zárni a kasszát.
 • Vegyes fizettetésre nem készül QR kód (ezt manuálisan kell kezelni a pénztárgépben).
 • A Bluetooth kapcsolat megszakadhat. Ilyen esetben újra kell csatlakoztatni az eszközöket, majd újra lehet küldeni a nyomtatási parancsot a fizetési képernyőn. 
 • A nyugta méretéből adódóan, a hosszú terméknevek, rövidítve jelennek meg, tagolás nélkül (max 18 karakter)
 • Amennyiben böngészőt használsz kizárólag a Chrome böngésző támogatja a funkciót (Windows esetén) Android esetében pedig csak a legfrissebb Android alkalmazás.