A PlaccOn rendszerében 4 féle terméktípust különböztetünk meg. Mielőtt nekilátsz a termékek feltöltéséhez, fontos megérteni, hogy mi a különbség az egyes fajták között. Ezért a termékfeltöltést az alapvető definíciók meghatározásával kezdjük.

Tartalomjegyzék

Alapvető definíciók

Késztermékek

Alapanyagok

Feltétek

Összetett termékek

Szolgáltatások

A termékek feltöltése az alábbi oldalon érhetők el:
https://placcon.onlineettermirendszer.hu/product/index

 

Alapvető definíciók:

Késztermék

Például egy kóla, ásványvíz, sör, vagy egy üveg bor, tehát azok a termékek, amelyeket pontosan olyan formában adok el, ahogyan megvásároltam.

Alapanyagok

Azok az összetevők, amik az eladáskor nem jelennek meg, nincs eladási áruk, ezekből készülnek a különböző összetett termékek. Például:

Alapanyag 1 Alapanyag 2 Összetett termék
Szemes kávé (9 g) Tej (2 dl) Cappuccino
Rostos narancslé (0,1 l) Narancslé (1 dl)

 

Összetett termék

Az a termék, amely alapanyagokból készül. Ezeknek eladási áruk van, azaz megjelennek az eladási felületen (a kosárban). Ilyen termékek például: cappuccino, carbonara spagetti, Mai Tai koktél, Rostos narancslé.

Feltét

Az összetett termékekhez kapcsolódó opcionális kiegészítő termékek elemei. Például: margharita pizza összetett termékhez extra parmezán / gomba / sonka / rukkola.

Tehát azokat az elemeket soroljuk ide, amelyek alapvetően nem képezi részét az összetett terméknek, hanem opcionálisan kérhető felárral, vagy anélkül.

Szolgáltatás

Azok a „termékek”, amikhez nem tartozik készletkezelés, de eladási ára van. Például: terembérlet, bowling, biliárd.

 

FONTOS!

Bármely termék létrehozásakor jól gondoljuk meg, hogy melyik típust választjuk, mert utólagosan már nem módosítható!

Ügyelj arra kimért ital esetén (pl. csapolt sör, Unicum, 1 dl rostos üdítő, kimért bor), elsőként alapanyagként hozd létre a forrásterméket (pl. egy hordó sör) és csak ezután töltsd fel az összetett terméket, mint egy pohár, vagy korsó sört.

 

Késztermék feltöltése

https://placcon.onlineettermirendszer.hu/product/create?classification=si

Név: az eladási felületen megjelenő név, amit ti láttok a rendelési felületen. Tipp: beszédes nevet használjatok, de törekedjetek a rövidségre.

Nyomtatási név: ez a névből öröklődik automatikusan, de szükség szerint megváltoztatható. Ez a név jelenik meg a blokkokon. Tipp: add meg a nyomtatási névben a mennyiséget is a vendég maximális tájékoztatása érdekében. Pl. Coca Cola (1 üveg).

Termék típus: válaszd ki, hogy melyik kategóriában jelenjen meg a termék a kosárban (az eladási felületen). Csak egy darab határozható meg.

Lejáratkezelés: azokat a termékeknél érdemes igenre állítani, ahol fontos a lejárati idő figyelése, mert kevésbé pörgő késztermékről van szó. Például: trópusi fanta.

Rendelésváróban megjelenik: ha igen, abban az esetben jelenik meg a rendelésváró felületen a termék kosárba helyezést követően. Akik nem használnak rendelésvárót, hagyják „nem” állásban a kapcsolót.

Minimum készlet: az a szám, amire ha a készletmennyiség csökken, a rendszer jelzi a bevásárló listában fogyó termékként. Tipp: a minimum készlet megadásánál kalkulálj a beszerzési idővel is.

Átlagos rendelési mennyiség: az a szám, amennyit átlagosan rendelni szoktál az adott késztermékből a beszállítóktól.

Maximum kedvezmény: itt határozható meg az a maximális szám, amely kedvezményként adható az adott késztermékből eladáskor. Ez lehet %, vagy fix összeg. Például ha egy terméknél 40% van meghatározva, akkor a maximálisan adható kedvezmény nem lehet több 40%-nál. Tipp: a bolt alapbeállításoknál meghatározható az alapértelmezett maximális kedvezmény mértéke.

Rendelési nyomtató: ha a kosárba helyezést követen azt szeretnéd, hogy egy nyomtatott rendelés készüljön a termékről, akkor határozd meg, melyik nyomtatóra küldje a nyomtatást. Például: az italrendelés a pultba érkezik (1-es nyomtató), míg az étel a konyhára (2-es nyomtató).

FONTOS! Az 1-es nyomtató az alapértelmezett nyomtató, amelyre a fizetési összegző is nyomtatásra kerül.

Maximum 3 nyomtató választható, amelyikből az első a főnyomtató.

Allergének: ha a termék allergéneket tartalmaz, célszerű azokat kiválasztani a listából. Ez a későbbiekben segíti a munkatársakat az allergének szűrésénél. Például a vendég jelzi, hogy a földimogyoróra allergiás. Ha a földimogyorót kiválasztjuk a keresőben, akkor azokat a késztermékeket listázza ki a rendszer, amelyek NEM TARTALMAZNAK földimogyorót.

Kép: tölts fel mindig képet (sajátot, vagy az általunk összegyűjtött képanyagból), hiszen ez a terméklistában, a kosár oldalon jelenik meg. Célja a gyorsabb és könnyebb megtalálásban. Tipp: mobiltelefonról / tabletről belépve nemcsak tallózási gomb, hanem azonnali fényképkészítési lehetőséged is van. Neutrális termékfotók letöltéséhez kattints ide. 

Üzletek: ha több üzlettel rendelkezel, itt határozhatod meg, hogy mely üzlet(ekben) dolgozzon ez a termék.

Aktív: állítsd nemre, amennyiben nem szeretnéd, hogy a termék megjelenjen a rendszerben. Későbbiekben bármikor aktiválható.

Árak: időzíthető, vagy lejárat nélküli árak adhatók meg. Ha záródátumot határozol meg, akkor az adott dátumig érvényes árral fog számolni a rendszer. A plusz gomb hozzáadásával több idősávot is megadhatsz.

Tipp: időszakos akció esetén használd a záródátumot.

Ha tudod előre, hogy árat fogsz emelni következő hónapban, akkor a jelenlegi árhoz adj meg záródátumot, plusz gomb lenyomásával pedig add meg a jövőbeni dátumot árral, záró dátum nélkül

Bejövő áfák: itt azt az áfakulcsot add meg, amennyivel te vásárolod a beszállítóktól a készterméket. Ha egy adott készterméket több helyről, több áfakulccsal szerzel be, a plusz gomb megnyomásával több áfakulcsot is feltölthetsz az adott késztermékhez (ennek csak a bevételezésnél lesz jelentősége).

Kimenő áfák: az az áfakulcs, amellyel te értékesíted az adott készterméket. Ha az elviteles termék esetén eltérő áfakulcsot használsz, akkor a plusz gomb megnyomásával vigyél fel új sort és pipáld ki az „elviteli áfakulcs” mezőt. Tipp: egyeztess a könyvelőddel, hogy milyen áfakulcsokkal dolgozhatsz.

FONTOS! Az alapértelmezett kimenő áfa több feltöltött áfa esetén az első sorban szereplő lesz.

 

Alapanyagok feltöltése

https://placcon.onlineettermirendszer.hu/product/create?classification=m

Név: csak belső használathoz szükséges elnevezés.

Alapanyag típus:  válaszd ki, hogy melyik kategóriába sorolható az adott alapanyag. Csak egy kategória választható. itt hivatkozni a súgóra

Lejáratkezelés: azokat a termékeknél érdemes igenre állítani, ahol fontos a lejárati idő figyelése, mert kevésbé pörgő alapanyagról van szó. Például: fafül gomba.

Szállítási mértékegység: az a mértékegység, ami a beszállítód számláján is szerepel. Például: szemes kávé esetén kilogramm, tej esetén liter.

Felhasználási mértékegység: az a mértékegység, amiben ti a rendszerben méritek az adott alapanyagot egy összetett termék elkészítéséhez. Például hány gramm szemeskávéra és hány deci tejre van szükség egy cappuccino elkészítéséhez. Tipp: mindenképp egyeztess szakácsoddal, munkatársakkal, hogy milyen mértékegységben határozzátok meg a recepteket, mert ez a későbbiekben nem módosítható!

Minimum készlet: az a szám, amire ha a készletmennyiség csökken, a rendszer jelzi a bevásárló listában fogyó termékként. Tipp: a minimum készlet megadásánál kalkulálj a beszerzési idővel is.

Átlagos rendelési mennyiség: az a szám, amennyit átlagosan rendelni szoktál az adott alapanyagból a beszállítóktól.

Kép: a terméklistában megjelenő kép. Célja a gyorsabb és könnyebb megtalálásban. Tipp: mobiltelefonról / tabletről belépve nemcsak tallózási gomb, hanem azonnali fényképkészítési lehetőséged is van. Neutrális termékfotók letöltéséhez kattints ide. 

Üzletek: ha több üzlettel rendelkezel, itt határozhatod meg, hogy mely üzlet(ekben) dolgozzon ez a termék.

Aktív: állítsd nemre, amennyiben nem szeretnéd, hogy a termék megjelenjen a rendszerben. Későbbiekben bármikor aktiválható.

Bejövő áfák: itt azt az áfakulcsot add meg, amennyivel te vásárolod a beszállítóktól az alapanyagot. Ha egy alapanyagot több helyről, több áfakulccsal szerzel be, a plusz gomb megnyomásával több áfakulcsot is feltölthetsz az adott alapanyaghoz (ennek csak a bevételezésnél lesz jelentősége).7

 

Feltétek feltöltése

Név: csak belső használathoz szükséges elnevezés.

Termék típus:  válaszd ki, hogy melyik kategóriába sorolható az adott feltét. Csak egy kategória választható. itt hivatkozni a súgóra

Féladag: állítsd igenre, ha féladag is kérhető az adott feltétből. Ez esetben egy eladáskor a meghatározott feltét / alapanyag mennyiség fele vonódik le a készletből, az ár résznél pedig a féladag árát is meg kell határoznod!

Üzletek: ha több üzlettel rendelkezel, itt határozhatod meg, hogy mely üzlet(ekben) dolgozzon ez a feltét.

Aktív: állítsd nemre, amennyiben nem szeretnéd, hogy a termék megjelenjen a rendszerben. Későbbiekben bármikor aktiválható.

Árak: időzíthető, vagy lejárat nélküli árak adhatók meg. Ha záródátumot határozol meg, akkor az adott dátumig érvényes árral fog számolni a rendszer. A plusz gomb hozzáadásával több idősávot is megadhatsz.

FONTOS! Itt felárat adsz meg, amely az adott összetett termék árához adódik hozzá. Akár 0 Ft-ot is megadhatsz, ha a feltét ingyenesen válaszható.

Ha tudod előre, hogy árat fogsz emelni következő hónapban, akkor a jelenlegi árhoz adj meg záródátumot, plusz gomb lenyomásával pedig add meg a jövőbeni dátumot árral, záró dátum nélkül.

Hozzávalók: a plusz gomb megnyomásával itt tudod kiválasztani azokat az előre felvitt alapanyagokat, amelyek szükségesek az adott feltét előállításához. Válaszd ki a legördülő mezőből az alapanyagot, majd a mennyiség mezőbe írd azt a számot, amennyire szükség van a receptúrához.

Kimenő áfák: az az áfakulcs, amellyel te értékesíted az adott összetett terméket. Ha az elviteles termék esetén eltérő áfakulcsot használsz, akkor a plusz gomb megnyomásával vigyél fel új sort és pipáld ki az „elviteli áfakulcs” mezőt. Tipp: egyeztess a könyvelőddel, hogy milyen áfakulcsokkal dolgozhatsz.

FONTOS! Az alapértelmezett kimenő áfa több feltöltött áfa esetén az első sorban szereplő lesz.

 

Összetett termék feltöltése

https://placcon.onlineettermirendszer.hu/product/create?classification=c

Név: az eladási felületen megjelenő név, amit ti láttok a rendelési felületen. Tipp: beszédes nevet használjatok, de törekedjetek a rövidségre.

Nyomtatási név: ez a névből öröklődik automatikusan, de szükség szerint megváltoztatható. Ez a név jelenik meg a blokkokon. Tipp: add meg a nyomtatási névben a mennyiséget is a vendég maximális tájékoztatása érdekében. Pl. carbonara spagetti.

Termék típus: válaszd ki, hogy melyik kategóriában jelenjen meg a termék a kosárban (az eladási felületen). Csak egy darab határozható meg.

Rendelésváróban megjelenik: ha igen, abban az esetben jelenik meg a rendelésváró felületen a termék kosárba helyezést követően. Akik nem használnak rendelésvárót, hagyják „nem” állásban a kapcsolót.

Felugró választóablak: ezt azoknál a termékeknél javasoljuk bekapcsolásra, amelyeknél gyakori a variációk / feltétek / megjegyzések hozzáadása. Például: egy kívánságpizza esetén, amikor a pizzaalaphoz a vendég válogatja össze a kívánt feltéteket.

Féladag: állítsd igenre, ha féladag is kérhető az adott termékből. Ez esetben egy eladáskor a meghatározott alapanyag / feltét mennyiség fele vonódik le a készletből, az ár résznél pedig a féladag árát is meg kell határoznod!

Maximum kedvezmény: itt határozható meg az a maximális szám, amely kedvezményként adható az adott összetett termékből eladáskor. Ez lehet %, vagy fix összeg. Például ha egy terméknél 40% van meghatározva, akkor a maximálisan adható kedvezmény nem lehet több 40%-nál. Tipp: a bolt alapbeállításoknál meghatározható az alapértelmezett maximális kedvezmény mértéke.

Rendelési nyomtató: ha a kosárba helyezést követen azt szeretnéd, hogy egy nyomtatott rendelés készüljön a termékről, akkor határozd meg, melyik nyomtatóra küldje a nyomtatást. Például: az italrendelés a pultba érkezik (1-es nyomtató), míg az étel a konyhára (2-es nyomtató).

FONTOS! Az 1-es nyomtató az alapértelmezett nyomtató, amelyre a fizetési összegző is nyomtatásra kerül.

Maximum 3 nyomtató választható, amelyikből az első a főnyomtató.

Allergének: ha a termék allergéneket tartalmaz, célszerű azokat kiválasztani a listából. Ez a későbbiekben segíti a munkatársakat az allergének szűrésénél. Például a vendég olyan ételt szeretne rendelni, ami nem tartalmaz zellert és glutént, akkor rendelésfelvételnél a szűrőben a zeller és glutén ikonokat kiválasztva azokat a termékeket listázza ki a rendszer, amelyek NEM TARTALMAZZÁK az adott allergéneket.

Kép: tölts fel mindig képet, hiszen ez a terméklistában (akár saját fotót, vagy válogass az általunk összegyűjtött neutrális képekből), a kosár oldalon jelenik meg. Célja a gyorsabb és könnyebb megtalálásban. Tipp: mobiltelefonról / tabletről belépve nemcsak tallózási gomb, hanem azonnali fényképkészítési lehetőséged is van.

Üzletek: ha több üzlettel rendelkezel, itt határozhatod meg, hogy mely üzlet(ekben) dolgozzon ez a termék.

Aktív: állítsd nemre, amennyiben nem szeretnéd, hogy a termék megjelenjen a rendszerben. Későbbiekben bármikor aktiválható.

Árak: időzíthető, vagy lejárat nélküli árak adhatók meg. Ha záródátumot határozol meg, akkor az adott dátumig érvényes árral fog számolni a rendszer. A plusz gomb hozzáadásával több idősávot is megadhatsz.

Tipp: időszakos akció esetén használd a záródátumot.

Ha tudod előre, hogy árat fogsz emelni következő hónapban, akkor a jelenlegi árhoz adj meg záródátumot, plusz gomb lenyomásával pedig add meg a jövőbeni dátumot árral, záró dátum nélkül.

Hozzávalók: a plusz gomb megnyomásával itt tudod kiválasztani azokat az előre felvitt alapanyagokat, amelyek szükségesek az adott összetett termék előállításához. Válaszd ki a legördülő mezőből az alapanyagot, majd a mennyiség mezőbe írd azt a számot, amennyire szükség van a receptúrához.

Kimenő áfák: az az áfakulcs, amellyel te értékesíted az adott összetett terméket. Ha az elviteles termék esetén eltérő áfakulcsot használsz, akkor a plusz gomb megnyomásával vigyél fel új sort és pipáld ki az „elviteli áfakulcs” mezőt. Tipp: egyeztess a könyvelőddel, hogy milyen áfakulcsokkal dolgozhatsz.

FONTOS! Az alapértelmezett kimenő áfa több feltöltött áfa esetén az első sorban szereplő lesz.

Feltétek: a plusz gomb megnyomásával azok az előre feltöltött feltétek választhatók ki, amelyek opcionálisan hozzáadhatók az adott összetett termékhez. Például: ha a pizza margharita esetében nem adod meg választható feltétként a parmezánt, akkor azt a vendég nem tudja választani.

Megjegyzések: ezt a funkciót akkor érdemes használni, ha ehhez a termékhez gyakori egyedi vendégkérések vannak. Például egy steak esetében medium / rare / medium rare / well done.

Változatok: ez a fül csak akkor jelenik meg, ha már elmentettük az összetett terméket! Változatot akkor használunk, hogyha adott összetett termék valamely alapanyagai változhatnak. Például: a gyrost marhából vagy csirkéből kérik. Ez a funkció azért hasznos, mert nem duplikálod a termékeket és így könnyebb megtalálni a rendelésfelvételkor.

Új feltétet a plusz gombra kattintással vihetsz fel.

  • név: csak a változó nevét add meg (például „marhahúsból”), az összetett termék nevét már ne tüntesd fel. Ilyenkor a rendeléslistában az összetett termék neve egy „Gyros” esetében így fog szerepelni: „Gyros – marhahúsból”.
  • árak: lásd az összetett termékek leírásánál.
  • hozzávalók: lásd az összetett termékek leírásánál.

 

Szolgáltatás feltöltése

Név: az eladási felületen megjelenő név, amit ti láttok a rendelési felületen. Tipp: beszédes nevet használjatok, de törekedjetek a rövidségre.

Nyomtatási név: ez a névből öröklődik automatikusan, de szükség szerint megváltoztatható. Ez a név jelenik meg a blokkokon. Például: terembérlet.

Termék típus: válaszd ki, hogy melyik kategóriában jelenjen meg a termék a kosárban (az eladási felületen). Csak egy darab határozható meg. itt majd másik súgóra kell hivatkozni

Felhasználási mértékegység: az a mértékegység, amiben ti a rendszerben méritek az adott szolgáltatást.

Maximum kedvezmény: itt határozható meg az a maximális szám, amely kedvezményként adható az adott szolgáltatás értékesítésekor. Ez lehet %, vagy fix összeg. Például ha egy terméknél 40% van meghatározva, akkor a maximálisan adható kedvezmény nem lehet több 40%-nál. Tipp: a bolt alapbeállításoknál meghatározható az alapértelmezett maximális kedvezmény mértéke.

Rendelési nyomtató: ha a kosárba helyezést követen azt szeretnéd, hogy egy nyomtatott rendelés készüljön a szolgáltatásról, akkor határozd meg, melyik nyomtatóra küldje a nyomtatást.

Kép: tölts fel mindig képet (akár sajátot, vagy válogass a letölthető neutrális képek közül, hiszen ez a terméklistában, a kosár oldalon jelenik meg. Célja a gyorsabb és könnyebb megtalálásban. Tipp: mobiltelefonról / tabletről belépve nemcsak tallózási gomb, hanem azonnali fényképkészítési lehetőséged is van.

Üzletek: ha több üzlettel rendelkezel, itt határozhatod meg, hogy mely üzlet(ekben) dolgozzon ez a szolgáltatás.

Aktív: állítsd nemre, amennyiben nem szeretnéd, hogy a szolgáltatás megjelenjen a rendszerben. Későbbiekben bármikor aktiválható.

Árak: időzíthető, vagy lejárat nélküli árak adhatók meg. Ha záródátumot határozol meg, akkor az adott dátumig érvényes árral fog számolni a rendszer. A plusz gomb hozzáadásával több idősávot is megadhatsz.

Tipp: időszakos akció esetén használd a záródátumot.

Ha tudod előre, hogy árat fogsz emelni következő hónapban, akkor a jelenlegi árhoz adj meg záródátumot, plusz gomb lenyomásával pedig add meg a jövőbeni dátumot árral, záró dátum nélkül.

Kimenő áfák: az az áfakulcs, amellyel te értékesíted az adott szolgáltatást. Ha az elviteles termék esetén eltérő áfakulcsot használsz, akkor a plusz gomb megnyomásával vigyél fel új sort és pipáld ki az „elviteli áfakulcs” mezőt. Tipp: egyeztess a könyvelőddel, hogy milyen áfakulcsokkal dolgozhatsz.

FONTOS! Az alapértelmezett kimenő áfa több feltöltött áfa esetén az első sorban szereplő lesz.